Ju äldre man blir, desto mer visar sig de olika krämporna. Det finns många äldre som ångrar att de inte tog hand om sig själva bättre i ungdomen. Om vi här bortser från det självklara - att man aldrig börjar röka eller snusa, att man kanske druckit mindre och att man motionerat mer - så finns det andra saker man brukar ångra. Främst så handlar det om att man kanske inte tagit hand om eventuella skador, att man inte stretchat och att man kanske inte lyssnat på kroppens varningssignaler. Saker som man, helt enkelt, får lida för då man blir äldre.
Det går inte att sörja efter spilld mjölk. Viktigt är att inse att det även på ålderns höst går att få det lite bättre rent fysiskt. Kort sagt; det går att träna och det går att få en bättre fysisk status (och därmed må bättre) även om man är lite till åren kommen. Skillnaden mellan träningen för en äldre person och en yngre är att den äldre bör tänka mer på att välja en träningsform som är skonsam. Det bör den yngre förvisso också göra - men inte i samma utsträckning.
Alla träningsformer passar inte för alla
Dels så måste en äldre person tänka på att alla träningsformer inte går att göra och dels så måste man välja en träningsform som inte för med sig någon smärta. Det finns en bra sådan som passar de flesta och denna i form av vattengymnastik. Vatten är ett väldigt skonsamt element då det kommer till träning och det gör att muskler, leder, senor och ben inte drabbas av samma påfrestning.
Ser man till exempelvis ryggont, smärta i knän, fötter och hälar så brukar den smärtan göra att träningen inte går att genomföra; man måste vila kroppen och det blir ett kontraproduktivt tillvägagångssätt då man A) inte kan träna och B) måste träna för att inte få ondare i kroppen. Moment 22? Nej, inte om man hittar en träningsform som fungerar, som är skonsam och som går att göra oavsett åkomma. Cykling kan vara ytterligare ett sådant alternativ. Det viktigaste är att man inte stannar upp på grund av sin smärta - aktiv vila är det som gäller.
Få bekräftat vad smärtan beror på först
Man ska dock även utesluta att det handlar om skador som kan förvärras av träning. Vanliga åkommor som exempelvis hälseneinflammation, hälsporre, benhinneinflammation och annat kan man först verifiera och därefter behandla (hos en exempelvis en hälsenespecialist).
Vanligt är att denna typ av behandling sker med laser, med djupgående värmemassage eller med hjälp av Skanlab och att man redan efter några behandlingar kan återgå till sin vanliga träning igen - men där man bör tänka på att variera den mer; det är ofta det som ligger till grund för problemet. Under den aktiva vila som ordineras då du exempelvis lider av hälseneinflammation så rekommenderar vi definitivt vattengympa.
Andra inlägg
- En värld av stil och innovation hos frisörerna på Kungsholmen
- Fertilitetsklinikernas roll i framtidens familjebildning
- Optiker och regelbundna synundersökningar
- Hälsokontroll Stockholm - hur mår du egentligen?
- Att tänka på när du väljer förlovningsring
- Satsa på en välrenommerad frisör för en hårmakeover
- Varför har man behov av en städfirma i Stockholm?
- Minimera bråk om arvsrätt – Förstå reglerna och undvik konflikter
- Bra att veta om du överväger att skaffa fillers i Västerås
- Goda möjligheter att skaffa tatuering i Stockholm