De flesta av oss vill ha ett långt liv och där vi under ålderns höst också fullt ut kan njuta av frukterna som exempelvis ett yrkesliv fört med sig. Man vill bo i ett hus där lånen är avbetalda, man vill ha en hyfsad pension och man vill vara tillräckligt stark för att kunna leka med exempelvis sina barnbarn och för att kunna genomföra de resor man kanske alltid drömt om.
Trots detta så lever många av oss på ett sätt som inte alls ger oss förutsättningar till detta. Anledningen till detta är ofta väldigt lätt att förklara och som sker av samma skäl som allt annat vi gör; vi skjuter upp saker till morgondagen istället för att göra dem direkt. det är lättare att säga att man ska börja träna imorgon än vad det är att de facto sätta igång med att träna redan idag. Det är lättare att skriva morgondagens, nyttiga meny än att äta de livsmedel som står skrivna där redan nu – och så vidare, och så vidare. Gällande att bli äldre och ha sin hälsa intakt dock: där finns det ofta inte den marginal som många tar för givet.
Man måste försöka tänka på detta redan i medelåldern och, så att säga, börja spara i sin egen hälsa och fysik på samma sätt som man sätter in pengar på pensionskontot.
Vi tänkte rada upp några nycklar i detta och nämna några av de saker som definitivt kan påverka hur vår hälsa ser ut då vi blir äldre.
- Sluta röka. Rökning i allmänhet och av cigaretter i synnerhet för absolut ingenting gott med sig. Nej, du ser inte tuff ut och din mun luktar askkopp, din hud blir gul och grådassig, du får nikotinfingrar, dina tänder blir gula och riskerar att lossna... Här höll vi oss enbart till utsidan av kroppen. Ser vi till de invärtes skador som cigaretter för med sig så kan vi nämna lungcancer, matstrupscancer, kol, förhöjd risk för hjärtinfarkt och stroke. Bara som ett axplock. Kort och gott: sluta röka – lev längre. Ett tips är att ringa stödlinjen för att Sluta Röka och få en extra knuff framåt. Numret dit: 020 84 00 00
- Motionera regelbundet: träning behöver inte innebära att du helt lägger om din livsstil och börjar se gymlokalen som ett slags heligt tempel. Nej, den vardagsmotion som innebär att du exempelvis promenerar till jobbet, tar trapporna istället för hissen eller cyklar till affären för också någonting gott med sig. Därmed inte sagt att gymmet är någon plats att spendera tid på. Traditionell styrketräning å sido här – dagens gym erbjuder så mycket mer än så. Att anmäla sig till en klass och köra exempelvis Zumba, Salsa, Core, Body-Pump eller något annat av de pass som finns att välja bland är både jobbigt och väldigt roligt. Hitta din favorit!
- Drick måttligt. Alkohol är liksom cigaretter ett gift och man bör försöka dra ner på intaget. Ett glas vin eller en öl här och där gör ingen skada – det handlar om njutning. Det är när fyllorna börjar staplas på varann och där varje helg går ut på att bli berusad som problemen kommer. Här kan du testa dig själv och dina alkoholvanor genom att besöka exempelvis IQ:s hemsida. Upplever du problem med spriten så finns det hjälp. Att ringa exempelvis Alkolhollinjen – nummer: 020 84 44 48 – och tala med den kunniga personalen där kan ge bra vägledning och guidning till hur du tar dig vidare.
- Ät rätt: man behöver inte göra det så svårt för sig. Att följa tallriksmodellen räcker ganska långt då det kommer till kosten och vägar till att förse sin kropp med rätt livsmedel och råvaror. Ät mer bönor och grönsaker än den mängd du förmodligen stoppar i dig idag. Försök att tillföra vitaminer – grönkål är super! – och försök att dra ner på sockret och transfetter. Sockret är en riktig bov i hela vår folkhälsa. Vi blir allt tjockare även i Sverige och som exempel på detta så räknas det med att var fjärde svensk man år 2030 kommer att vara överviktig. Läsk, godis och chips måste återigen placeras där det hör hemma: som ett njutningsmedel att servera på lördagen – inte som något man dagligen äter eller dricker.
Blir äldres hälsa sämre?
Som svar på frågan i rubriken så kan vi säga att äldres hälsa inte nödvändigtvis blivit sämre. Däremot så kan vi säga att vi blir allt äldre och att det därför också finns en större andel som mår sämre av den anledningen. Ska man tala om hälsa och hur man även som gammal kan ha den i behåll och – helt enkelt – må bra så finns det några faktorer som spelar en väldigt stor roll. Vi radar upp dessa nedan:
- Känslan av att betyda något.
- Social gemenskap
- Fysisk aktivitet
- Goda matvanor
Här har exempelvis hemtjänst och andra institutioner – exempelvis äldreboende – ett stort ansvar. Ett ansvar som naturligtvis delas med de anhöriga. Man försvinner inte från kartan bara för att man börjar bli gammal och här gäller det att släktingar, anhöriga och personal tillsammans bidrar till att de fyra punkterna vi nämnde blir ombesörjda på ett bra sätt.