Fötterna är det område på kroppen som dagligen utsätts för tryck från resten av kroppen. Ju äldre man är, desto mer man väger och ju mer man rör på sig - desto högre blir också trycket. det som många äldre önskar är att de i tidig ålder tog sina fötter på ett större allvar. Då man väl börjat få problem med fötterna så är det nämligen svårt att komma till bukt med. Det går - men det krävs ofta professionell hjälp. Det vanliga är att man drabbas av hälsporre.
Inte åldersrelaterat
Hälsporre är dock definitivt inte en åldersrelaterad åkomma - det är snarare så att hälsporre är något som drabbar de som rör på sig för hastigt och för enformigt. En ung person som springer mycket och som inte varierar sin träning ligger definitivt i farozonen. Men att även äldre - på grund av trycket från kroppen - också kan drabbas av hälsporre är ett faktum.
Hur ter sig då detta, hur kan du veta att du drabbats av hälsporre och ingen annan typ av krämpa/åkomma? Det finns några detaljer och symptom som sticker ut gällande hälsporre och om vi snabbt radar upp dessa nedan och som följer:
- Du känner en oerhörd smärta i området kring hälen då du kliver upp ur sängen och tar morgonens första steg.
- Smärtan avtar då du gått några steg - men tilltar igen då du exempelvis suttit en längre stund. Ju längre dagen lider, desto större blir smärtan.
- Står du upp under en längre period så kommer smärtan krypande igen.
- Om du står på tå eller går i trappor så kommer smärtan tillbaka.
- Vid träning så har du ont till en början. Efter en stund så känns det bra - men mot slutet av passet återkommer smärtan i hälen igen.
Överviktiga i riskzonen för hälsporre
Där hade vi checklistan för hälsporre - Plantar Fasciit (det latinska ordet) - och kan du bocka av några av dessa symptom så är det också troligt att du är drabbad. I synnerhet så är det troligt att om du tillhör en riskgrupp. Till dessa kan vi räkna överviktiga personer, de som tränar löpning, eller de som har yrken där man går längre sträckor eller står stilla länge - servitriser, lärare, receptionister etc. En gemensam nämnare finns även då det kommer till hälsporre och vilka som drabbas: det är en åkomma som främst drabbar kvinnor i åldrarna mellan 40-60 år.
Har du hälsporre så är det inte på något sätt kört. Vi nämnde ovan att det ofta krävs medicinsk hjälp och där främst en naprapat kan hjälpa. Metoderna en naprapat brukar använda sig av för att lindra smärtan vid hälsporre är bland annat följande: laser, massage, tejpning och elbehandling. Vilken metod som används avgörs av vilken typ av smärta det handlar om och likaledes hur många behandlingar som krävs.
Glöm inte bort att stretcha
Det bästa sättet att bli av med smärtan vid hälsporre är dock att agera på egen hand. Detta genom stretching och rehabilitering i hemmet. Att exempelvis börja dagen med att sätta sig på sängkanten och sträcka foten - fram och tillbaka - tio gånger är en bra övning. Likaså att rulla en tennisboll under foten - gärna stående på golvet. En bra stretchövning är att ställa sig med händerna mot en vägg och ha ena foten framåt medan den andra - den där smärtan sitter - hålls tillbaka och tänjs ut. Hälen hålls kvar i golvet och själva stretchen ska ske i ungefär 20 sekunder. Detta i tre olika omgångar.
Andra inlägg
- En värld av stil och innovation hos frisörerna på Kungsholmen
- Fertilitetsklinikernas roll i framtidens familjebildning
- Optiker och regelbundna synundersökningar
- Hälsokontroll Stockholm - hur mår du egentligen?
- Att tänka på när du väljer förlovningsring
- Satsa på en välrenommerad frisör för en hårmakeover
- Varför har man behov av en städfirma i Stockholm?
- Minimera bråk om arvsrätt – Förstå reglerna och undvik konflikter
- Bra att veta om du överväger att skaffa fillers i Västerås
- Goda möjligheter att skaffa tatuering i Stockholm